Front Page Slideshow

Видове задвижване на асансьори

Оценка: 3.7 от 6 гласа

 

 Асансьорите могат да имат следните типове задвижване:

  • Хидравлично – с долно машинно помещение
  • Хидравлично – без машинно помещение

При хидравличните асансьори, основните възли са: хидравличен цилиндър, хидравлична станция, микропроцесорна система за управление.
Хидравлично задвижваните асансьори имат много високо експлоатационни параметри. Спирането и тръгването на кабината е много плавно, движението също. Изключително безшумни са, дори в близост до машинното помещение.
Особено са удачни при сгради с височина до 30 m. Скоростта на движение е до 1 m/s, като не е изключено да бъдат с 1,2 m/s, но това се прилага в изключителни случаи поради оскъпяване на цялата система.

При интензивен пътнико поток е препоръчително да се изграждат няколко асансьора работещи с общо управление (дуплекс, триплекс) Предимствата на хидравличните асансьори е, че машинното помещение може да бъде разположено практически навсякъде (не е задължително да граничи с асансьорната шахта ). В случай на необходимост е възможно да се изгради асансьор и без машинно помещение, то се замества от така наречения „хидро кабинет”. Хидравличните асансьори са с ниски експлоатационни разходи, висока надеждност, което ги прави предпочитани в съвременното строителство.

При хидравличното задвижване, товароподемността на асансьорите и съоръженията, може да варира в широки граници, съобразно нуждите и желанието на клиента, използва се, както за малки кухненски асансьoри така и за пътнически, товарни, автомобилни и инвалидни платформи.

Всички хидравлични асансьори са серийно оборудвани с устройство за контрол на товара, устройство за автоматично сваляне на кабината при отпадане на електрическото захранване, устройство за автоматично изравняване на кабината спрямо етажната площадка и система за ръчно предвижване на кабината.

  • Електромеханично – с горно машинно помещение
  • Електромеханично – без машинно помещение
  • Електромеханично – с долно машинно помещение

Основните възли на електрически асансьор са: повдигателен механизъм и микропроцесорна система за управление.

Електрическото задвижване може да се използва при асансьори с горно разположение на машинното помещение, долно разположение на машинното помещение и без машинно помещение. Електрическо задвижване се предпочитат при сгради с по-висока етажност над 30 m и скорост над 1 m/s.
При електрически задвижваните асансьори с машинно помещение, задължителен елемент е разположението на машинното помещение да бъде над асансьорната шахта или непосредствено долепено до нея. При интензивен пътнико поток е препоръчително да се изграждат няколко асансьора работещи с общо управление (дуплекс, триплекс).
За по-комфортно возене, се изпълняват с двускоростни машини или с честотно управление, за плавно регулиране оборотите на двигателя.